Weeroverzicht - 13-01-2017
(Winterse) buien, vooral later vanmiddag en vanavond veel wind
Opgesteld op vrijdag 13 januari 2017 om 05.29 uur

Vooral in het oosten is er sprake van lokale gladheid wegens de eerder gevallen sneeuw. Van het westen uit zal de aanwezige sneeuw deze ochtend wegsmelten. Tegelijkertijd trekken er vanaf zee enkele winterse buien, mogelijk met onweer, het land binnen. De temperaturen lopen vanochtend vroeg uiteen van +1°C in het oosten tot 5°C aan zee. De wind is noordwestelijk en boven land matig tot vrij krachtig. Langs de kust is de wind krachtig tot hard en in het zuidwestelijk kustgebied komen er eerst nog zware windstoten voor.


Vanmiddag trekt er een neerslaggebied van noordwest naar zuidoost over het land. Landinwaarts kan de neerslag enige tijd in de vorm van natte sneeuw vallen. De maxima liggen rond 5°C. Het wordt in de loop van de middag en avond onstuimig. De west- tot noordwestenwind neemt in de middag snel toe en wordt boven land (vrij) krachtig, aan de kust stormachtig met mogelijk enige tijd noordwesterstorm, 9 Bft. Daarbij komen vooral in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/uur, aan zee 90-100 km/uur.


In de nacht naar zaterdag trekken winterse buien van noordwest naar zuidoost over het land, met vooral landinwaarts kans op (tijdelijke) gladheid. De minimumtemperatuur ligt landinwaarts rond het vriespunt, aan zee blijft het enkele graden boven nul. De noordwestenwind neemt langzaam af naar matig boven land en krachtig tot hard langs de kust.
 


Zaterdagochtend begint met enkele opklaringen en kans op een bui. In de loop van de middag trekt een zone met actievere winterse buien, mogelijk met onweer, over het land. In fellere buien kan plaatselijk gladheid ontstaan door hagel of sneeuw. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 4°C, maar tijdens een bui kan de temperatuur even dicht bij het vriespunt uitkomen. De wind waait uit west tot noordwest en is boven land meest matig, aan zee krachtig en enige tijd hard, mogelijk stormachtig, 7-8 Bft. (Bron: KNMI)