Weeroverzicht - 12-01-2017
Afnemende wind, vanavond landinwaarts (natte) sneeuw, morgen veel wind
Opgesteld op donderdag 12 januari 2017 om 05.56 uur

Het is vanochtend wisselend bewolkt en met name in het noorden en noordoosten kan nog een bui voorkomen. Vanmiddag neemt de bewolking toe en later gaat het van het zuidwesten uit stevig regenen. Vooral in de zuidelijke helft van het land is 10-20 mm neerslag mogelijk. In de loop van de avond gaat de regen landinwaarts op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw en kan zich met name in het midden, oosten en zuiden op meerdere plaatsen tijdelijk een sneeuwdek vormen. In het noorden valt er beduidend minder neerslag. De westelijke wind is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. De wind draait in de loop van de dag naar zuidwest tot zuid en neemt geleidelijk af naar krachtig langs de noordkust en naar zwak tot matig in het zuiden. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 7°C.


Komende nacht trekt het neerslaggebied geleidelijk naar Duitsland weg en zal de aanwezige sneeuw langzaam wegsmelten. Tegelijkertijd trekken er vanaf zee enkele winterse buien het land binnen. De minima komt dicht bij het vriespunt uit en er staat een matige, aan de kust krachtige noordwestelijke wind. In de heuvels van Limburg kan de wind tijdelijk toenemen naar krachtig, 6 Bft.
 


Morgen wordt het in de loop van de dag onstuimig. Het is wisselend bewolkt met in de ochtend enkele winterse buien en daarbij in de kustgebieden kans op onweer. In de middag trekt er een neerslaggebied van noordwest naar zuidoost over het land. Landinwaarts kan de neerslag enige tijd in de vorm van natte sneeuw vallen. De maxima liggen rond 5°C. De west- tot noordwestenwind neemt in de middag snel toe en wordt boven land (vrij) krachtig, aan de kust stormachtig met enige tijd noordwesterstorm, 9 Bft. Daarbij komen vooral in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/uur, aan zee 90-100 km/uur. (Bron: KNMI)