Weeroverzicht - 01-01-2017
Meest bewolkt en nevelig, met later vandaag van het noorden uit regen
Opgesteld op zondag 01 januari 2017 om 06.00 uur

De Nieuwjaarsdag verloopt meest bewolkt en grijs, in het oosten van het land is er eerst nog mist. Plaatselijk kan er wat motregen vallen. Als dit vanochtend in het zuidoosten van het land gebeurt zou dit op de bevroren ondergrond lokaal tot gladheid kunnen leiden. Vanmiddag bereikt een intensiever neerslaggebied het noordwesten, het verplaatst zich vervolgens geleidelijk zuidoostwaarts over het land. De neerslag valt als regen, maar in het zuidoosten kan dit later vanavond ook natte sneeuw zijn. In de heuvels van Limburg kan de sneeuw mogelijk zelfs even blijven liggen. De maxima lopen uiteen van 7°C in het noordwesten tot iets boven nul in het zuidoosten. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig. Vanavond draait de wind in de kustprovincies naar noord(west).


Vannacht valt er in het zuiden eerst nog regen en in de hogere delen van Limburg mogelijk (natte) sneeuw. Elders zijn er vooral verder landinwaarts naast wolkenvelden soms ook bredere opklaringen. Vooral in het noorden kan er een regenbui voorkomen. Het minimum loopt uiteen van dichtbij het vriespunt verder landinwaarts tot +5°C vlak aan zee. In het midden, oosten en zuiden van het land kan er gladheid ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten. In Limburg kan er later in de nacht mist ontstaan. De wind wordt overal noordwestelijk, boven land zwak tot matig en in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, in het Waddengebied mogelijk enige tijd hard, 7 Bft.


Maandagochtend zijn er aanvankelijk brede opklaringen en komt er eerst plaatselijk gladheid voor. In de middag neemt de bewolking toe. In de kustprovincies komt er een bui voor en 's avonds trekken er van het noorden uit meer buien het land binnen. Er is een kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur komt uit op 3°C in Limburg tot 6°C aan zee. De noordwestenwind is matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft. (Bron: KNMI)